Blir du en bedre vindrikker av å smake blindt?

Kollega Ingvild Tennfjord ber leserne av A-magasinets vinskole om å starte det nye året med blanke ark og utfordrer; Lær deg blindsmaking i 2016. Venner, 2 flasker vin og troen på at du skal klare det, er alt som trengs i følge henne. Selv skal hun opp til eksamen i ”Wines of the world” senere i vår, og bruker sine lesere som testkandidater for egen kompetanse, smart. I løpet av 5 fredager vil hun at du og jeg skal følge henne fram mot eksamen i blindsmaking og jeg spør; Skal vi følge oppfordringen og prøve sammen?

Smaking hos Ambyth, California. Kan økologiske og biodynamiske viner gjenkjennes i blindsmaking? Da er du en dreven smaker!
Smaking hos Ambyth, California. Kan økologiske og biodynamiske viner gjenkjennes i blindsmaking? Da er du en dreven smaker!

Hvorfor konkurrere om å kjenne igjen verdens viner? Jeg vet ikke om noe kleinere enn når verten dukker opp med en foliert flaske og muntert roper; «Blindsmaking!» Han sitter med fasiten, vi andre kjenner svetteperlene i pannen. Ingen vanlig hendelse for deg kanskje, men i vinkjennermiljø skjer det rett som det er. Det er ikke tilfeldig at jeg skriver vert; Menn konkurrerer, liker fakta, og fordyper seg i alt fra Napoleonskriger med tinnsoldater som statister, til enkeltvinmarker i Burgund med blindsmaking som konkurranseverktøy.

Bare papirposen som verktøy. Kamuflert flaske, klar ferdig smak ....
Bare papirposen som verktøy. Kamuflert flaske, klar ferdig smak ….

Når det er sagt, vil jeg påstå at hvis du ikke blindsmaker vil du aldri få fullt utbytte av din drikkeglede og vininteresse. Å skjerpe sansene, lukte mer, smake mer og kombinere dette med hva du vet om vin for å finne et svar, det er deilig. Det gjør deg også i stand til å ta gode kvalifiserte valg når du står på Polet eller vindusshopper i nettbutikken. Du vil bli i stand til å tenke deg smaken av en Pinot Noir eller Riesling, kjenne syren utløse spyttkjertlene i munnen uten fysisk å drikke, kjekt, ikke sant? Også er det gøyalt og sosialt, det skaper litt bevegelse i et middagsselskap med fredagstrøtte gjester, forutsatt at du ikke gjør det på den profesjonelle måten med skjema og spytter, før du kjører hjem.

Middagsbord. Vekk opp dine fredagstrøtte gjester med en blindsmaking.
Middagsbord. Vekk opp dine fredagstrøtte gjester med en blindsmaking.

Det er en vanskelig øvelse, og det hele trekkes i tvil og latterliggjøres av forskning og vitenskap rett som det er. De mener vi knapt kan kjenne forskjell på rødt og hvitt hvis vi smaker helt blindt. Når du tar praktisk eksamen i WSET-systemet har du 10 min på hver av de 12 vinene foran deg. Hvilken verdensdel/land kommer vinen i glasset foran deg fra? Hvilken drue og pris, og hvor langt har vinen kommet i sin utvikling? Jaha. Verktøyet for å kunne løse denne gåten har Ingvild og jeg studert i flere år, og vi har smakt og spyttet flere tusen viner. Ingvild sier vi bedriver kvalifisert gjetning basert på erfaring, men uten å kunne teorien kommer ingen særlig langt. Derfor lager hun et minikurs, både for å repetere og forberede seg selv, men også for å lære oss andre gleden av å strekke oss litt lenger ved å utfordre oss selv. Jeg tar gjerne på meg rollen som venn og hjelper deg med å kuratere dine vinopplevelser i jungelen av anmeldere og forum – og gir deg det lille sparket bak til å sette en god idè ut i livet. Jeg foreslår: Vi kan møtes, gjerne hos meg, dele kostnader og teste i vei.
Når opplegget presenteres førstkommende fredag med italienske Sangiovese og Chianti melder jeg videre dato og tidspunkt til de som er interessert. Kom i gjen, bli med da 🙂

Kontakt meg på hei@mariannepaalandet.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s