Jäg trivs best i öpna landskap … Vitenparken 13.02.16 kl 19

Tenk tilbake i tid, til du var barn, hvordan ser bildene ut? Ikke minnene om hendelser, de er ofte blitt deg fortalt og er derfor ikke helt sanne. Let etter sanseminnene, lukt og farge, varme og sted. Ofte kommer de til deg, korte som elektriske støt eller kun som et spørsmål – hva var det jeg kjente nå?

Sanselig barndomsminne; Farger, lukt, smak og hagerom.
Sanselig barndomsminne; Farger, lukt, smak og hagerom.

Selv husker jeg lyset i hagen jeg lekte i, det uvaskete og vedfyrte kjøkkenet til bonden jeg plukket poteter hos og bladkiosken på hjørnet; Frukt, tobakk og aviser, og håpet om at bladdamen ville gi akkurat meg en 10-øres Salti. Det er rom, ting og landskap. Snølidyll med utelek, klasseturer i skogen og sommerferier.

Sanselige barndomsminner; Sted, tid og rom
Sanselige barndomsminner; Sted, tid og rom

De skrekkelige, lange sommerferiene; De skuffende med regn og brutte forhåpninger, og de hete, med solskinn og badeliv. Byene, det lille tettstedet du handlet. Betongbrutalisme preget mine foreldres tid, og jeg levde i kjølvannet av den. Gamle ærverdige hus og bygg ble revet, og sentrum ble moderne, funksjonelt og grå.

Høstsol NMBU
Høstsol NMBU

Var det sistnevnte minne, eller pregning, som utløste panikkangst hos meg første skoledag på kjemilinjen, Sogn Videregående skole, og fikk meg raskt til å vende nesen hjemover igjen? Sogn VGS var en steinørken og jeg ble ikke kjemiker. Eller motsatt, var det barndomsminnene fra somre med svømmetrening i NLH-parken som gjorde at jeg 20 år senere, hver lunsj fra marssola lunet til oktobervinden rusket, følte meg bedre etter å ha spist matpakka ute? Den lille halvtimen i et av Norges vakreste utemiljø gjorde i alle fall meg lykkelig, og jeg tenkte da at jeg ble et rikere menneske.

En gammel benk i parken
En gammel benk i parken

Er det da kommuneingeniør, politikere og utbyggernes skyld at jeg ikke trives i mitt lille bygdesentrum, der betongbrutalisme nå er byttet ut med glassfasader i hytt og pine? De tomme førsteetasjene som ingen næringsdrivende har råd til å leie, mørklegger sentrum etter stengetid – her skal ingen være, signaliseres det.

Jeg er så heldig å bo i en kommune som huser et grønt universitet med forskning og  utdanning av landets landskapsarkitekter.  Videre sies det at Ås vil være en av vinnerene av  befolkningsvekststatistikker de neste 20 årene. Nå har du anledning til å være med på en samtale om landskap og høre Norges ypperste eksperter på området belyse tema fra alle vinkler. Påvirker landskapet rundt oss deg og meg? Hvordan planlegge og utforme landskap som både fungerer, inspirerer og motiverer oss til å bli bedre mennesker?

Årets første Bok i Parken handler om landskap. Hør representanter fra Snøhetta, Magasinet Kote, Statens vegvesen, KD, NMBU og våre lokalpolitikere i samtale fk onsdag 13. januar kl 19.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s