Godt nytt uteår!

Jul- og nyttårsaften på torsdag = lang juleferie for liten og for stor. Vi er kommet dit hen at alle er enige om at det på neste års julemeny står kun torsk, frisk frukt til dessert, null alkohol og ingen tørre kaker.

Kun torsk og frisk frukt i 2016? I morgen er alle sorger glemt, tror ikke det!
Kun torsk og frisk frukt i 2016? I morgen er alle sorger glemt, tror ikke det!

Har dere som oss, tilbragt siste uken flere generasjoner under samme tak, kan dere sikkert også ha følt på det samme akutte og helt væruavhengig behovet for å komme ut. Ut av julen, ut av familien eller det enkleste, rett og slett bare ut i naturen. Denne julen har værskalaen svingt fra frost på barmark med solgløtt, til det vi østlendinger kaller full storm. I mellomtiden har vi vært innom tykk tåke med plussgrader og våte, gjørmete skogstier, med andre ord, ingen har egentlig lyst til å gå ut. Ski og akebrett fra nissen er siste, irriterende faktor som truer med å blåse taket av trykkokeren, dvs huset vi bor i. Da gjør jeg det som skal redde julefreden, jeg tvinger på barna bobledresser, gummistøvler og utstyrer dem med hodelykter; Ut i drittværet!

Sunn, frisk og fornuftig start på et nytt år, føles veldig, veldig bra.
Sunn, frisk og fornuftig start på et nytt år, føles veldig, veldig bra.

Vi baset ute i godt og vel 2 timer før neste behov meldte seg; Mat!? Siden ingen nå ville inn, fyrte vi rett og slett opp i bålpannen og startet en skytteltrafikk; Inn på kjøkkenet og ut i mørket igjen med passende ingredienser for utemat. Da gikk utestunden over fra å være tvangsforetak til matnyttig aktivitet. Barna fikk fornuftige jobber og skulle hente ved og bære saker og ting. Passe på at ingen(ting) blir svidd og servere drikke. Vi soset rundt i mørket og fikk bållukt i uteklærne til evig tid, men fikk som fortjent; Stor appetitt og velsmakende utemat, blide barn. Hurra!

Vi deler derfor gjerne noen enkle tips for hyggelige uteaktiviteter for liten og stor. For jammen hadde ikke store, gode venner fyrt i bålpanne da vi kom på hyttebesøk dagen etter. Står vi uvitende ved begynnelsen av en ny trend? Utendørs hugget og hakket, stekte og braste vi, for så å nyte viltgryte med bålsmak inne i varmen, foran peisen. Det var bare for kaldt på Rena denne romjulskvelden til å ta den nye trenden helt ut.

Finnbiffgryte hos trendy venner, Morten og Mona på Rena, 4.de juledag 2015
Finnbiffgryte hos trendy venner, Morten og Mona på Rena, 4.de juledag 2015

Tipsene under er svært enkle, men smaker og gjør veldig godt. Det finnes en rekke kokebøker eller tips på nettet, søk på turmat. Hvis du gidder kan de lekreste retter tilberedes ute, men det kan også og helst gjøres akkurat så enkelt som beskrevet her. Og det er veldig, veldig hyggelig å føle seg frisk, sunn og fornuftig på begynnelsen av et nytt år, bra start, hva?

Her kommer reklamen; Åse på Krukkegården har de fineste stående bålpannene og på Felleskjøpet får du kjøpt de hengende pannende, kjekke de også!

Godt nytt uteår!

Ostesmørbrød i folie

Brødskiver, smør på begge sider

Gulost etter ønske

Ketchup? Sennep?

Tomat? Paprika?

Oregano, timian

Al folie

Enkleste bålmatvariant i verden? Pakk din favoritt ferdig hjemme og legg på rist, eller i glørne på bålet ditt i 5 min.

Epledessert i folie

Eple i biter

Nøtter, rosiner

Smør

Sukker

Kanel

Nr 2 på enkleste bålmatvariant i verden? Ha alle ingrediensene i plastpose og legg over på al folie, pakkene legges på rist, eller i glørne på bålet ditt, 5-10 min.

Grønnsak- og pølsepakker

Brokkoli

Purre

Løk, hvitløk

Potet, finhøvlet

Paprika

Tomat

Oregano

Pølsebiter

Pesto

Samme prinsipp som over, bruk det du liker best, men prøv å ta hensyn til behovet for lik steketid. Bruk pesto for å få det til å sause seg, eventuelt litt smør og legg på rist eller i glørne på bålet ditt i 5-10 minutter.

Finnbiffgryte (4 pers)

2 pakker frossen finnbiff

2 gule løk, hakket

1 fedd hvitløk, hakket

Sopp, selvplukket eller butikk sjampignon

Paprika, chilipepper i ringer

Salt, pepper, oregano, knuste enebær

1 beger rømme/fløte

Smør

Her trenger du en stekepanne for bål eller bålpanne, pluss en gryte. Start med å brune den frosne finnbiffen i godt med smør, den safter seg godt, og ha det over i gryten. Brun løk, sopp og paprika og med ønsket mengde krydder og urter, la det koke 10-15 min med kjøttet. Rømme/fløte får putre med de siste 5 minuttene. Dette gjorde vi inne på kjøkkenet denne kalde romjulsdagen, men fikk med oss bålfølelsen fra bruningen på bålet. Potetmos av mandelpotet og smør, pluss en god skje rørte tyttebær – 80-talls mat så det holder!

 

 

Én kommentar

  1. Helt enig. Nå skal det bli mager og sunn mat fremover, med mye fisk og grønt 💚
    Koselig med matlaging ute i bålpanne!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s