Er portvin blitt trendy – eller er det bare snart jul igjen?

Straks snøen daler og frosten biter i nesa får jeg lyst på portvin. Kanskje dette er den egentlige grunnen for begrepet portvinsnese, og ikke de gamle onklene med store lilla nesers stadige omgang med det søte?

Portvin har noe gammelmodig over seg som ikke bare skyldes at den faktisk drikkes veldig gammel. Det er nesten så man forveksler duften av kirsebærsten og nøtter med gamletantes møllkuler og dårlige tannstell. Heldigvis redder portvinen seg raskt inn igjen av rød fruktsødme og lukt av tørkede frukter og nøtter. Vår trang til det søte vinterstid, og lengselen etter barndommens juleselskaper, gjør portvinen til sesongdrikke på linje med Aquavit. Felles har de også sin korte debut og blomstringstid nå, og i en måned framover til nyttår.

Pen Portvin venter på jul
Pen Portvin venter på jul

Etter å ha deltatt på mitt første julebord forrige helg, ønsker jeg å slå et slag for dessertvinen generelt, og portvin spesielt. Norsk drikketradisjon gjør sitt til at man ofte sitter med rødvinsslanter og en kopp kaffe –  til multekremen. For en sommelier er dette parallelt med fortvilelsen over turister som spiser røkelaks med ketchup. Det er bare på feriereiser i utlandet og på finfin restaurant, som en del av vinpakken, at vi tillater oss et passende glass til desserten.

Portvin til bløtkaken, eller hva med et mørkt øl, Porter? Bare ikke rødvinsslanter!
Portvin til bløtkaken, eller hva med et mørkt øl, Porter? Bare ikke rødvinsslanter!

Google Portvin og du får alle de fakta du trenger på bordet. Jeg minner bare raskt om at den lages i Douro, Portugal. Det er snakk om vin som stoppes i gjæringsprosessen ved å tilsette brennevin som gir portvinen sødme og høyt alkoholnivå. Det er her som ellers, prisen er smakens kvalitetsbarometer. Kategori og betegnelser avhenger av vinenes rubinrøde (Ruby, ofte ståltanklagret), eller brunrøde (Tawny, fatlagret) farge, fremstilling og lagringstid- og forhold.

Et enkelt spørsmål som; ”Tips til en riktig god portvin til jula som kan skaffes på polet i Oslo og omegn? Mest til kos og kransekake”, ble besvart på følgende måte på Vin-forum, Facebook; ” Spørs hvilken stil du liker og om du har tenkt å drikke flasken samme kveld eller åpne og servere et glass over flere kvelder? Woods aged eller bottle aged? Blend, VP eller single quinta?

Fortvil ikke! Det er ikke verre enn at du får god hjelp på Polet til å velge riktig vin. Og mer interessant enn å prøve å lære deg variantene over, er å forsøke seg på en beskrivelse av hvorfor man henfaller til portvin – og hva smaker den egentlig?

Drikker jeg portvin fordi jeg egentlig har lyst på kaffe, cigar og sjokolade, eller drikker jeg portvin fordi jeg spiser sjokolade, drikker kaffe og røyker cigar? Faktorenes orden er uvesentlig her, poenget er at et lite glass portvin kan oppleves som et Kinderegg, alt på en gang. Portvinens mørke, enten den er rubinrød eller brunrød, treffer ikke bare sødme-entusiastene, den har historien på sin side også. Vi kjenner den også som et viktig kulturelt element fra litteratur, film og teater. Lett omskrevet snakker vi om hva-kom-først/høna-eller-egget-problematikk eller Kindereggeffekten.

... and Port with the fruit, Madam?
… and Port with the fruit, Madam?

Til min 1975 Kopke Colheita som jeg har bevilget meg til jul, skal jeg kjøpe Blåmandag fra Den Blinde Ku og lage tynne, sprø pepperkaker, bak barnebarnas rygg. Mørke, dunkle, fløyelsmyke smaker med passende snert til kraftig blåmuggost med knasende pepperkaker – åhh, jeg gleder meg!

Dekantering av portvin. Fra julemøte i Ås vinklubb,. Lyst å lære mer om vin? Bli med, da vel.
Dekantering av portvin. Fra julemøte i Ås vinklubb,. Lyst å lære mer om vin? Bli med, da vel.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s