Tips til hyggelig desember

Dorullnisser og kongledyr med fyrstikkben dugde som julepresang fra meg til deg da jeg var liten. Selv pakket jeg ut det neste tiårets skipakke eller den beige duffel-coaten på selveste julekvelden, ingen sure miner – Åh?! tusen takk!

Kongle- og snøballnisse, vær så god!
Kongle- og snøballnisse, vær så god!

Derfor var det fråtsetid da jeg selv fikk barn. Nå skulle Barbie og rosa duppeditter under treet; Mine barns juledrømmer (?) skulle i hvert fall oppfylles! Hverdagsøkonomien og feministen i meg ropte nei, men resultatet ble bare enda flere fiskebollemiddager og dårlige unnskyldninger, rent kvinnepolitisk sett.

Det som er litt rart, er at barna mine ikke deler min oppfatning. De husker bare presangene de ikke fikk fra de milelange ønskelistene hentet ut av Ringos julekatalog. Derfor har de også bestemt seg for at deres barns ønsker (?) i hvert fall skal oppfylles til jul, så igjen fykes det rundt fra butikk til butikk, og fra side til side på nettet. Handlelistene er fortsatt så lange som herfra til himmelen. Hjertebank og en snikende angst trigger følelsen av å ha gått glipp av noe; Ett eller annet, du vet bare ikke helt hva? Dette på tross av at gjennomsnittsnordmannen legger igjen over 10000 kr hver i detaljhandel i desember. Det tærer på hverdagen, og det som skulle være den søte førjulstid.

Mat og drikke er tross alt det viktigste! Foto vg.no
Mat og drikke er tross alt det viktigste! Foto vg.no

Vi bodde ett år i Frankrike med 4 barn i beste julealder, og jeg opplevde det som ekstremt befriende i forhold til den norske førjula. Hjemme hadde barnehage, skole og fritidsaktiviteter i alle år sørget for at barna hadde fordøyd jula ferdig, og oppsto som gedigne bortskjemte gavemonstre 24. desember. Pepperkakene var bakt og treet pyntet før vi så mye som rakk å tenke på det selv, i kappløpet mellom julegrantenning og grøtfester. I Frankrike hadde dobbeltarbeidende hjem vaskehjelp, og juleforberedelsene besto i å finne de beste markedene og butikkene med østers, gåselever og pateer. Nøtter, småkaker og syltede frukter, Champagnen hadde vinhandleren på hjørnet. Treet ble innkjøpt og pyntet i god tid før julaften, og gaver – tja? Mat og drikke er tross alt det viktigeste! I Frankrike er jul definert som de voksnes tid, ikke barnas, i motsetning til her.

Det er grått og kaldt ute, vi trenger tull og tøys - heia jul!
Det er grått og kaldt ute, vi trenger tull og tøys – heia jul!

Det er mørkt og kaldt ute, og alle er enige om at vi trenger tøys og moro for å holde ut, førjulstid er viktig. I dagene framover skal du få noen enkle tips/alternativer, garantert fri for ironi. Det viktigste er å bestemme strategi og følge den, jeg starter med de mest aktuelle og opplagte:

  • Skal du være med på gavejippoet beskrevet over, start i dag – nå, med en gang! Lei en barnevakt, avlys et møte eller julebord og sett opp en liste over hvem som skal få hva. Lukk så den dårlige samvittighetsdøren og bare få det gjort, bli ferdig. Ikke sjekk bankkontoen før etter nyttår.
  • Førstkommende helg er kongen av julemarkeder, tropp opp uten den samme listen som i punkt 1 og la deg heller rive med. Hvor ellers får du hjemmestrikkede sokker og lokal granbarsirup på sildeglass? Støtt ditt nærjulemarked! Hvis du er heldig så får du litt julestemning med på kjøpet. Krukkegården arrangerer markedsdag med fyr på peisen og uteaktiviteter. Husk også at mange av gavene fra julemarked kan se både hjemmelaget og gjennomtenkt ut, dobbel glede!

Senk tempo og pust med magen; du er ikke alene, det meldes om at en av tre er redd for jula. Det er jo bare deg, slekta og/eller venner? Og husk; Alle ønsker kan ikke oppfylles, brustne juledrømmer er en del av vår livslange læring og ungene blir ikke fornøyd uansett. Omsider begynner jeg å bli voksen, jeg også.

5 kommentarer

  1. […] Tenk å kunne gi bort en forsommerkveld med irrgrønne lukter, fravær av natt og naturen på klar-ferdig-gå? Eller skal det være et oppbyggelig helseforetak med sosiale følger og et langt og lykkelig liv som resultat? Kultur med hjemmelekse? Annerledes opplevelsesgaver enn den sedvanlige SPA-dagen fra nærmeste resort er nestemann ut i Tips til hyggelig desember. […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s