Vinkuratoren – Hvem gir du en flaske vin til jul?

Jeg prøver meg som din personlige vinkurator på arenaen av anmeldte kjøp denne vinhøsten. Neste tips ut i serien Tips til hyggelig desember er rett og slett å ta en shortcut på julegavefronten og satse på harde og klukkende gaver. Under vil du se noen eksempler på hva som kan passe til hvem, for er det ikke akkurat det du lurer på, egentlig?

Barnevakten må få! Vin til jul, liten eller stor er hyggelig oppmerksomhet
Barnevakten må få! Vin til jul, liten eller stor er hyggelig oppmerksomhet

Alle har en nabo som hjelper til å rydde når kjelleren står under vann, vi har en venn som alltid stiller opp og henter barna i barnehagen når tiden blir knapp. De skal ha både oppmerksomhet og påskjønnelse i år. Da snakker vi ikke om kostbare gaver, men kvalitet nok til at mottaker oppfatter hensikten.

MagnumMagnum! 3 liter Medoc fra 1985 i anledning 60 år - det er gaven sin det.
MagnumMagnum! 3 liter Medoc fra 1985 i anledning 60 år – det er gaven sin det.

 

Gøy kan det da være å overraske med bare en liten 0,375 liter, eller en stor Magnum 1,5/3 liters flaske. Ved første passende anledning vil mottaker glede seg, og kunne skjenke opp akkurat passe med vin til mandagsmiddagen. Eller så klinker han til i juleselskapet med selv å være Magnumraus; 16 på flaska! Prøv denne røde italieneren fra BU:

Malvirà Langhe San Guglielmo 2005
Pris: 498,00  Varenummer: 4772201  Bestillingsutvalget. Drue: Barbera i hovedsak, Nebbiolo 25% og 5 % Bonarda, dufter av nøtter og tørket frukt, dvs litt gammelt og ærverdig. Lett strukturerte tanniner (akkurat passe «bite»), og med smak av lett moden frukt og balanse gjør dette til  en lettdrikkelig og hyggelig vin. Kan også godt gå til for eksempel retter av lam.

Champagnen gir du til han som gjorde deg den store, rause tjenesten å låne deg (meg!) sin store Toyota day-crusier en hel dag, eller 110 mil for å være nøyaktig. Et litt impulsivt kjøp på Lauritz.com av 6 stoler som måtte hentes i en fei, satte meg i en knipe som lot seg løse fordi noen bare er så kule. Boblende glad = boblende gaver!

Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut

Pris 299,90 Varenummer 3068901. Fra de beste grand cru vinmarker i Champagne, laget på Chardonnay og tilgjengelig på de fleste Pol. Smak av brioche (liten kakeaktig sak), grønne epler, skjell og kalk (mineralsk). Et godt kjøp til under 300,-!

Champagne til den som har gjort deg ekstra glad i år? Lurt!
Champagne til den som har gjort deg ekstra glad i år? Lurt!

Så har du hun som trenger til ekstra omtanke denne kommende, lange vinteren. Da må det bli et trygt og tradisjonelt kjøp. Ingen rock and roll-vin skal opp i denne sofakroken på lenge enda. Om denne vinen sier Merete Bøe og Vinforum at du får god valuta for pengene.

Bourgogne rouge  2013
Pris: 247,50  Produsent:  Dom. Bachelet-Monnot, Burgund, Frankrike Varenummer: 3534301  Bestillingsutvalget. MB; Søte bringebær med hint av pepper og tre på duft. Saftig og lett strukturert frukt på smak med frisk syre og lett tørre tanniner i finish. Pen lengde. Vinforum; Frisk, ren og typeriktig regionalBurgunder med innslag av bringebær, kirsebær og et streif av fat på duft. Middels fyldig og syrlig vin med flott frukt i midtpartiet, god lengde og stram, lett og rustikk finish.

Kjenner du slikkmunnen, eller de som trenger å bli minnet om at voksenlivet er rett rundt hjørnet? Les her om Søtvinen og/eller hetvinen.

Så mangler vi bare den hvite som skal under treet til turkameraten som teller topper, og er allergisk mot det meste. En slank, crisp grønn? – eller skal vi oppfordre til gyllen syrlighet med nok restsødme, samtidig som vi anbefaler sushi til følge?

Mosbachers Riesling Trocken 2013

Pris 125,00 Varenummer 2011901. Lett floral (blomsterduft) og mineralsk (stein, kalk) med gule frukter, fersken og nektarin. Samme på smak, men i tillegg også eple, fersken. Spenstig syrestruktur vil si at vinen ikke oppleves søtlig selv om fruktsødmen tydelig preger smaken. Fin fylde gjør at vinen kjennes rik og fyldig i munnen. Dette er mye vin for pengene, igjen, og kan gjerne gis bort som gave!

Siste spørsmål er om er om du har fått deg bruker i Vinmonopolets nettbutikk? Det er som nevnt før, her det store utvalget finnes. Dette er arena og boltreplass for de fleste vinanmeldernes kjøpetips. DN Smak v/Merete Bøe er en av mine favoritter, hun skriver om vin så du får lyst på et glass mandag morgen kl 07.00. Husets vin like så, og jeg bruker ofte disse som referanse. Ingen trenger som kjent å finne opp hjulet på nytt, og fristen går ut i disse dager for BU (bestillingsutvalget), derfor; Bestill nå, eller ta deg en tur på nærPolet  og hygg deg med en ekspeditør, før det blir for travelt!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s