Foruten den lille utstyrspakken alle som skal bedrive utemat trenger, har flere erfaringer gjort seg aktuelle siste uke, her kommer tilleggstipsene;

Tips nummer en; det er viktig å komme seg opp om morgenen og ut i tide på markedet, eller til forretningene. I går var det tomt da vi heseblesende rakk slakteren rett før siesta i byen Favara, da ble det glass- og boksmat i stedet. For vin måtte vi stanse på et Commersiale Supermarket, og det er jo ikke akkurat det vi ønsker oss?

Neste tips; vær obs, spiser du ute i naturen blir du sølekonge nummer én. Vi går alle rundt med olje- og tomatflekkete bukser og skjorter. Vinglass velter, olivenoljen drypper og brødsmulene havner garantert i fanget. Derfor, servietten har fått sin renessanse og er grunn til at tørkerull (se over) må være standard i utstyrspakken.

Tips nummer tre og fire; utemåltidet må være lunsjmåltidet. Det blir fort mørkt og kaldt på sydlige breddegrader og her er ingen allemannsrett, den private eiendomsrett står sterkt på Sicilia. Eiendommene gjerdes inn og skumle bikkjer holder vakt, derfor kan blodsukkernivået synke faretruende for noen av oss, når maten lar vente på seg. Ikke risiker feriefreden med dårlig timing.

Når dette er sagt, vi priser kokken for hans pågangsmot og humør. Hans assistent er kul og fornøyd og sier på forespørsel om gode tips; husk at alt ordner seg!

Mat smaker godt ute, alltid, og vi har som målsetting å bruke like mye på råvarer som et tilsvarende restaurantmåltid ville kostet. Da må vi opp i pris på vinene, det er bra. Finner du ikke ønskemarkedet ditt selges enkle frukt og grønnsaker, ferdige pizza og bakverk på nesten hvert eneste gatehjørne.
Det har gått mye i hvitvin til nå; kjenner du druen Grillo? Den minner på sitt beste om en god Chardonnay, strågul på farge, gule modne frukter og sitrus, med mineralske undertoner og god lengde. Den tåler sommerheten svært godt og passer både til mat, og som drikkevin alene. Hittil har de vært veldig glad i å selge oss viner på internasjonale druer, dyrket her på vestsiden av øya. Nå befinner vi oss midt på Sicilia, på vei østover, og i morgen skal vi til Etna-området hvor de lokale vinene virkelig har stått med bena i vulkansk jord, vi gleder oss.
