By på spikersuppe av brennesle, det enkleste som finns

Vår i stampe, hva skal man finne på i kulde og vind? Her er ukas tips; kle på deg godt, bruk gummihansker og så – ut på tur. Har du barn eller barnebarn er det ekstra spennende; hevn over den grusomme brenneslen, vi skal spise den.

Innimellom hekk, busk og kratt er den nå på sitt hissigste, og beste.
Innimellom hekk, busk og kratt er den nå på sitt hissigste, og beste. Oppbevares i plastpose i kjøleskapet natten over hvis du ikke rekker å koke suppe samme dag.

Det går fort å plukke en pose, og behold hansken på; den skal rett hjem i oppvaskkummen for rens og skyll. Vi snakker om skikkelig spikersuppe, men med rester av hvitvins- og fløteskvetten fra helgen, er dette grønn luxus.

6 dl renset brennesle

4 dl vann

Kok neslebladene seks minutter i vann. Kjør med stavmikser til alt er glatt. Ta noen spiseskjeer av denne kraften og legg i en skål. Hell på noen spiseskjeer med olivenolje og sett til side.

3 stk sjalottenløk/hvitløk hvis du ønsker

2 dl hvitvin

1 ss kyllingbuljong/fond

2 dl fløte/rømme eller hva du har i kjøleskapet

Finhakk sjalottløken. Fres den i en kjele i litt olje til den blir blank. Hell på hvitvin og la det koke inn til halvparten. Ha i kyllingbuljong og kremfløte og la det koke inn i noen minutter. Spe på med brenneslekraften.

Brenneslen brenner ikke etter at den er kokt.
Brenneslen brenner ikke etter at den er kokt.

2 stk egg

Revet Parmesan

God olivenolje

Salt/pepper

Smak deg fram, salt og pepper må i. Servér med brennesleoljen og parmesanskav.

For barn som er redd alt som er grønt, hjelper det å servere bløtkokte eller posjerte egg med suppen. Ser flott ut også!
For barn som er redd alt som er grønt, hjelper det å servere bløtkokte eller posjerte egg med suppen. Ser flott ut også!

Hvis du har hage og i tillegg tilgang til mye brennesle, er dette gjødsel av første klasse. Nesler, løst i vann, blir et næringsrikt og miljøvennlig gjødselvann til plantene. Nesle er nitrogenrikt og inneholder fosfor, kalium, kalsium, magnesium og svovel som plantene trenger for å vokse og trives.

  • Høst nesler og legg dem i en stor bøtte.
  • Unge planter har høyest næringsinnhold.
  • 1 kilo nesler til 10 liter vann.
  • Legg et lokk over og vent i 14 dager.
  • Rør om i dunken av og til. Etter noen dager vil neslevannet begynne å lukte vondt.
  • Sil neslene fra. Neslegjødsel skal ikke brukes ufortynnet, men blandes ut i forholdet 1:10, én del neslevann til ti deler vann i en vannkanne og du er klar for å mate hagen og verandakasser.

Bedre gjødsel får du ikke. Plages du av lukta kan du putte en neve jord oppi dunken, det sies at dette demper gjæringslukta. Jeg skal sette en dunk til helgen og gleder meg til å overraske humleplantene mine i sommer.

Denne anderledesvinen er et funn og bør bestilles sporenstraks.
Denne anderledesvinen er et funn og bør bestilles sporenstraks.

I morgen deler jeg oppskrift på borsjtsj, eller suppe av fjorårets siste rødbet. Til begge suppene var det fantastisk godt å drikke Equipo Navaroz Ovni, skynd deg å bestille den på Polet, så har du den til neste gang du koker suppe på en spiker. Sammen med hemmeligheten å bake brød over natten, får du nå oppskriften på tre ting som gjør oss lykkelige; mat, drikke og natur. Hurra for våren!

IMG_5167

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s