Velkommen i det grønne – invitasjon til selskap i det fri

En fortelling om svunne tider, storhet og rikdom finnes ute i en fredet skog, i en tidligere engelsk åpen hage på Jeløya. Den tilhører Galleri Alby, F15, og ligger dypt inne i Østfolds bøkeskoger som ikke bare byr på kringle og kunst lenger. Nå kan du også vandre for kunst i vårgrønne omgivelser.

En mosetrukket stol, et veltet service - hvem har hatt fest i skogen?
En mosetrukket stol, et veltet servise – hvem har hatt fest i skogen?
Kringle på F15, mangeårig favoritt hos besøkende på galleriet. For en av de mange uofisielle oppskriftene, prøv alt II her
Kringle på F15, mangeårig favoritt hos besøkende på galleriet. For en av de mange uofisielle oppskriftene, søk Albykringle på nettet.

Ta motsatt retning, til høyre fra parkeringsplassen fra galleriet og inn på stien i skogen. Den deler seg raskt, så ta kjapt mot venstre, da har du de store svartelistede Europagranene på høyre side. Følg nøye med, for etter ca. 200 meter hvor skogen er lysere mot mot sjøen, finner du en sti, nord/syd. Etter det store treveltet, tar du inn til venstre, og etter ca 50 meter skimter du så vidt det er, det gjengrodde rommet.

Lukk øynene og hør på lydene av travelt fugle- og dyreliv i skogen... Du trenger ikke være 5 år for at fantasien settes i sving når du titter gjennom sprekkene i det grønne rommet.
Lukk øynene og hør på lydene av travelt fugle- og dyreliv i skogen… Du trenger ikke være 5 år for at fantasien skal settes i sving når du titter gjennom sprekkene i det grønne rommet.

Sprekkene i løvverket lar deg kikke inn i det magiske rommet, som gjennom vinteren kun har sluppet inn vær og vind, fugl og smådyr. Mose og forråtnelse, kvist og løvfall har herjet det festpyntede bordet dekket til seks, under prismelampen som synger i takt med vinden.

Den irrgrønne årstiden og fuglenes iherdige arbeidssang har allikevel en foryngende virkning på det hele, resten er opp til deg og ditt hode; Værsågod, spill ditt eget teater, bygg din egen historie.
Den irrgrønne årstiden og fuglenes iherdige arbeidssang har en foryngende virkning på det hele, resten er opp til deg og ditt hode; Værsågod, spill ditt eget teater, lag din egen historie.

Gjemte fortellinger er et kunstprosjekt for elver fra tre skoler i Moss hvor 5. og 6.te klassinger jobbet sammen med kunstnerne Astrid Tonoian og Mona Grønstad. Gjennom april-mai 2015 bygget de installasjonen som vokser, og forfaller, over tid. Prosjektet er en del av den lokale skolesekken og Punkt Ø, hvor kunst i teori og praksis bygges ute med naturen som scene- og arbeidsrom. Ungene får en forståelse av Jeløyas unike kultur- og naturhistorie. Er det ikke flott?

Jeg blir så blid og glad av å høre om utviklingen i norsk skole, og at både offentlig og privat sektor bidrar til at alt dette kan finne sted. Ser du for eksempel til fransk skole, møter du stadig barn ute på tur både for å lære historie og kunst, arkitektur og filosofi. Dette som en del av utdannelsen, eller dannelsen, som det også heter der.

Årets prosjekt Tidsspeil viser bla linjer i skogen gjennom en lagt sti. Forbindelseslinjene til tidligere kunstverk er helt klare. Ta en tur, da vel?
Årets prosjekt Tidsspeil viser bla linjer i skogen gjennom en lagt sti. Forbindelseslinjene til tidligere kunstverk er helt klare. Ta en tur, da vel?

Tar du nordover på stien fra veien, finner du årets prosjekt Tidsspeil, som handler om skogens linjer og speilinger. Verdt en tur, det også.

Mye fint å se inne også, bare ikke for labradorer. Han liker seg best ute i blant kunsten i skogen.
Mye fint å se inne også, bare ikke for labradorer. Han liker seg best ute blant kunsten i skogen.
Reklame

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s