Vin på kurs er kult, del II

Fortsettelse fra i går; Budskapet kurskvelden er så enkelt; lærer du deg litt om smaksteknikk, ja, så får du mer ut av pengene du bruker på vin.

Det er større kompetanse på borddekking enn smaking for de fleste av kveldens deltakere, men nå er det damenes tur.
Det er større kompetanse på borddekking enn smaking for de fleste av kveldens deltakere, men nå er det damenes tur. Vi starter avdekking av smakshemmelighetene.

I tillegg kan du skryte på deg å leve nærmere egne sanser, mindfulness er populært, her introduseres begrepet winefulness. For det handler om konsentrasjon og fokus, fra det lille øyeblikket du lukter og smaker. Klarer du å fange det første du sanser, er du på riktig vei.

Luktprøver på glass gir de fleste et stort aha! og er en takknemlig øvelse. Start med det enkleste og det du har i huset, fortsett neste gang du er på butikken i grønnsaksdisken - lukt!
Luktprøver på glass gir de fleste et stort aha! og er en takknemlig øvelse. Start med det enkleste, og det du har i huset, fortsett neste gang du er på butikken i grønnsaksdisken – lukt!

Mål nummer én for kvelden er smaksteknikk. Ingen av kursets damer var spesielt erfarne smakere og tiden var knapp. Etter å ha studert farge og utseende sammen, er utfordring nummer én å prøve gjenkjenne vinens dufter. Neste triks; ikke bare nipp, men skyll vinen rundt før du svelger for så å telle ettersmakens lengde. Altså: konsentrere, se, lukte og smake. Denne øvelsen må bare læres, og gjøres diskret i løpet av få sekunder når du kan det. Det er slik du i neste omgang leser vinene du drikker; da handler det om geografi, landbruk, framstilling og lagring. Du blir rett og slett, etter nok trening, i stand til å vurdere vinens kvalitet i løpet av sekunder.

Det dyrkes vin overalt, hageflekker, bratte skråninger og små jordstykker, her fra Sicilia.
Det dyrkes vin overalt, hageflekker, bratte skråninger og små jordstykker. Her fra en grøftekant, Sicilia.

Mål nummer 2 var å lære litt om geografi, druer og framstilling, Italia har over 2000 druersorter. Hadde du og jeg vært italienere ville den lille grønnsakhagen med salat og artisjokk, og med det gamle oliventreet, vært inngjerdet av vinstokker. Alle har et forhold til vin.

Først snakket vi litt om kvalitet på Prosecco, så de tre hoveddruene fra Piemonte før vi avsluttet med søtvin av Brachetto og Vin Santo. Nedenfor er listet opp vinene vi smakte, de er valgt på grunnlag av tilgjengelighet, prisnivå og typisitet. Med kunnskap om dette skulle damene være bedre rustet, og i stand til å ta mer kvalifiserte valg, jeg ønsker lykke til og god tur til alle seks.

Jejo Prosecco Brut

Varenr 5334701

136,90

 

Denne vinen skårer høyt og trekkes fram som et av de beste alternativene (82 poeng, DN) til vin nr. 2. Ble brukt som velkomst og fikk umiddelbart skryt. Ble servert på nytt etter eksempelvin nummer 2 for å kunne sammenligne. Dette smakte vi:

Floral duft med hint av fersken og blomster. Delikat og ren frukt med en balansert syre og pen tørr finish.

Prosecco di Valdobbiadene Brut

Varenr 8020901

126,90

 

Vinneren på Polet, den selger 5-gangen av annen Proseeco og vi spør stadig; hvordan kan det gå an? Joda, dette er vinen som får norsk flagg klistret på seg i mai, som står på pall ute i butikkene og som mange av Polets ansatte sier til kunden ”denne er poulær og kjøpt av mange ….”. Her er smaksnotat:

Dufter av lukteviskelær og hermetisk frukt. Vandig og enkel på smak med fruktsyre i utgangen. Store, slappe bobler.

Pelissero Munfrina Dolcetto

Varenr 4024301

178,-

 

Jeg strevde med å finne en Dolcetto da det ikke var tid å gå inn på BU. Ved siden av Barberaen ble den for enkel og anonym, ikke særlig populær hos damene.

Dyp blårød farge med beskjedent syreinnhold og lite garvestoff. Kom ikk helt til sin rett i kveld.

Giovanni Rosso Barbera d´Alba

Varenr 4962301

165,-

Dette var vinneren blant flere av jentene. Vinen er en typisk Barbera med dyp blårød farge, sval og saftig aroma av røde bær, blomster og urter. Smaker ungt, fruktig av røde bær, urter og litt nøtt, med frisk ettersmak.
Nervi Gattinara

Varenr 9500801

224,90

Middels dyp brunrød farge med lukt og aroma preget av røde bær, tørket frukt, blomst og urter, innslag av lær, sopp og fat. Fint utviklet på smak, preg av røde bær og tørket frukt, fast og lang ettersmak. Nebbiolo 100%,

36 md. modning i fat av varierende størrelse og alder.

Prod. Del Barbaresco

Varenr 3190601

269,90

 

Middels dyp brunrød farge og lukt og aroma preget av røde bær og tørket frukt, innslag av blomst, tjære og fat. På smak: Fint utviklet, konsentrert og balansert. Lang, fast ettersmak.

Nebbiolo 100% Metode: Min. 18 md. lagring i store fat.

Il Fachetto Brachetto d Àcqui

Varenr 4592301

150,-

Lys rød farge på lukt og aroma: fint preg av jordbær, rips, blomst og svale urter. Smak – ung, fruktig og frisk, fint preg av røde bær og urter. Brachetto 100%. Denne var god! Ble servert med pavlova og røde/blå bær, fullkommen match og svært populær.
Selvapiana Vin Santo Chianti 2007

315,-

Lys brun, gyllen på farge, lukter og smaker nøtter, tørket frukt og honning. Fyldig, søt og med syre nok som ikke gjør den slapp og søtladen. Litt oksidasjonspreg, flere sier positivt at det lukter sherry, Trebbiano og Malvasia drue.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s