Påskepiknik på Sicilia

Vi utforsker Italia, derfor går årets påsketur til Sicilia sammen med gode venner. En av målsettingene er foruten å drikke vin med røttene i vulkansk jord, å spise minst et måltid ute, hver dag. Ikke ute som på restaurant, men ute i naturen.

Arianna Occhipinti lager kompromissløse viner i amphorakrukker. Foto John Herbstritt, Be-Rite
Arianna Occhipinti lager kompromissløse viner i amphorakrukker. Foto John Herbstritt, Be-Rite

I fjor toget vi Italia på tvers med fot- og sykkelturer i olivenlundene. Her ble vi kjent med vin fra områdene Campania og Puglia. Sicilia er omgitt av hav, så nå forventer vi å møte meter på meter med fisk og skalldyr i disk når vi besøker de lokale markedene. Det er uteopplevelsene vi husker best og som blir Italia for oss, de mange og middelmådige restaurantbesøkene er borte og glemt. Vi har et bilde på netthinnen fra bugnende markeder med frisk frukt og grønt, pasta og rykende ferske brød; det er jo dette vi vil ha, så hvorfor i all verden skal vi lunche på kjipe pasta- og pizzarestauranter?

Vi ser for oss bugnende markeder, kokken vår skal få det travelt.
Vi ser for oss bugnende markeder, kokken vår skal få det travelt.

Vi har startet planleggingen; det første vi gjør når vi ankommer Palermo er å oppsøke supermarkedet for å kjøpe en kjekk koffert som skal fylles med primus, kokekar og stekepanne. Et enkelt bollesett og en god kniv, visp og stekespade skal også med. Bestikk, tallerkener og vinåpner, samt 4 glass, så er det rett til avdelingen for olje, salt, pepper, mel og …? Resten av vår grunnpakke får vi fra markedet, flytende honning og sitroner, hvitløk og krydder. Den rødrutete duken, serviettene og pleddet får plass i kofferten hjemmefra.

Kokken vår har øvet hjemme, her tomatisert skalldyrsuppe med tøft spansk vinfølge som selvfølgelig byttes ut med lokal hvitvin, feks laget på druen Carricante.
Kokken vår har øvet hjemme, her tomatisert skalldyrsuppe med tøft spansk vinfølge som selvfølgelig byttes ut med lokal hvitvin, feks laget på druen Carricante.

Nå er det opp til kokken å planlegge måltider som lar seg gjøre å lage ute, mens vi andre dekker bord på gressmatten og slapper av på pleddet under siciliansk blek vårsol. Med en liten aperitif i hvert vårt nyinnkjøpte vinglass, skal han holde hva han har lovet. Fra markedet har vi kjøpt med oss salater og brød, kanskje pastaputer med salvie og ricotta som skal lunes i litt smør, oster og skinke. Eller hva med en tomatisert skalldyrsuppe, det lar seg vel også lage på kun et bluss? Omelett med potet og løk og/eller skalldyr, også. Og med cassata siciliana, bløtkake, eller bare blodappelsiner fra Palermo som overraskelse til dessert, kan vi avslutte med en liten middagslur før vi drar videre.

Bålpannemiddag i vinterkalde Norge, vi kjøper oss primusbluss og håper på vårvarme.
Bålpannemiddag i vinterkalde Norge, vi kjøper oss primusbluss og håper på vårvarme.

Det vi snakker om er å skape en tilleggsopplevelse. Vi har jo allerede tatt regien ved å organisere alt på egenhånd, legge opp turer og utflukter dit vi selvsagt må, og selvfølgelig skal. Nå tar vi bokstavelig talt skjeen i egen hånd og gjør noe utenom allfarvei. Vi skal rapportere underveis, følg meg videre fra Sicilia, torsdag neste uke på Instagram https://www.instagram.com/mariannepaalandet.no/. Da blir det mer om reise, mat og vin direkte fra tur. Blir det vellykket, setter vi utekjøkkenet i en oppbevaringsboks i Catania, så kan nestemann som ønsker å prøve seg få låne nøkkelen. Buon appetito!

Reklame

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s