Kål, cale, cabbage – jeg elsker det!

Om det er høna- eller egget, eller svin- og kålproblematikken for å være mer presis, er ikke godt å si, men jeg er en ekte kålelsker. Lenge før det på godt norsk het cale og var hovedingrediens i rawfood, og alle kostholdsbloggere var født, var salt kjøtt og kålrabistappe min livrett. Til og med skolekjøkkenets forhatt og bleke kålruletter likte jeg. Jeg er ingen matblogger, men kan ikke dy meg når alle skriver om kål.

Dagens tilfeldige utvalg av kål fra mitt kjøleskap, dette kjennetegner en ekte kålentusiast.
Dagens tilfeldige utvalg av kål fra mitt kjøleskap, dette kjennetegner en ekte kålentusiast.

Det salte svin- og eller lammekjøttet mot den søte kålen, det fete mot det magre, jeg får vann i munnen bare av å skrive om det. Jeg mistenkes hjemme for å ha vært polakk i mitt forrige liv, etter sigende setter de til livs over 40 kg årlig per mann, mot våre stakkarslige snaue 3. Det er kål og salt kjøtt jeg drømmer om etter to uker på ferie med restaurantmat.

Drikke til kål? Det må være hvitt synes jeg, til nød noe fruktig, lett og rødt. Googler du kål og vin kommer som regel artikler om vinfeil opp, eller forslag til vin mot fårikål. Og til fårikålen kan du drikke bobler, gøy. Til pinnekjøtt med kålrabistappe også, selv mange foretrekker Riesling eller øl. Men, kål er så mangt og kan brukes til mye mer enn det fete eller tørka lammekjøttet. Vinvalget blir mao avhengig av hvilken rolle kålen får spille. Jeg får lyst på Riesling eller Grüne Veltliner og siden kål er billig, så kan du jo gå litt opp i pris? Hurra!

Vi skriver tirsdag, det er enda tidlig i uka og hverdagen krever oss, da er det kåltid. Selv om Hegnar.no skriver at kål er blitt trendy, ja vel og velkommen etter, har kål alltid vært husmannskost. Billig, sunt og for oss i kaldere strøk, lett å oppbevare til vårknipa kniper. Grønnkål skal virke hemmende på cellevekst, styrke immunforsvaret og inneholde verdifulle A ogC-vitaminer, kalsium og fosfor, sunt!

Yes, jeg har funnet opp en rett, kall den gjerne Mariannes!
Yes, jeg har funnet opp en rett, kall den gjerne Mariannes!

Av kål i alle sine former topper savoykål, hun er dronningen. Så kommer sommerens første spisskål, grønnkål, rosenkål, rødkål, kålrot, hodekål …. listen er like lang som sorter kål. Jeg klarte ikke gå forbi grønnsaksdisken med de vakre krøllete, lysgrønne savoykålhodene, for i hodet mitt begynte lysten på en slags gratenaktig sak å spinne. Så nå tror jeg seriøst at jeg har funnet opp en ny rett; kall den bare Mariannes, alle synes den var kjempegod;

  • Savoykål
  • Brokkoli
  • Vårløk
  • Urteklipp
  • Hvitløk, 1 båt
  • Cajennepepper, muskatnøtt, salt og pepper
  • 2 egg
  • 2 dl fløte
  • Brødrasp og ost
Ferdig stekt, ikke like fotogen som god, men prøv da vel!
Ferdig stekt, ikke like fotogen som god, men prøv da vel!

Savoykål, brokkoli og vårløk i den mengde du ønsker, kokes lett i 3-4 min. Klipp div grønne urter du måtte ha i en ildfast form og ha i krydderet du liker og ønsker + hakket hvitløk. Pisk egg og fløte lett, ha det i formen sammen med grønnsakene og strø ost og brødrasp over. Inn i varm ovn, 210 grader i 20 min til den ser fast, gyllen og sprø ut.

Ellers er ovnsstekte rotgrønnsaker en trendy måte å bruke kål i diverse former, stappe, stuing, suppe og mos. Når jeg er alene koker jeg spagetti aldente med strimla nykål, har på fløte, smør og eggeplomme og masse kverna pepper, åh! Jeg fikk yndlingskokeboka mi, Kål hos Pelle som kom ut på norsk til gebursdag i 2014, nå får du den til 79 kroner på Mammutsalg, løp og kjøp!

Reklame

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s