Lyst til å lese om vin på en søndag – eller vil du heller bake boller?

Avslutningen på fredagens mer teoretiske og problematiske tilnærming til temaet mat var en lovnad om at mer følger i morgen. Vel, lørdagen er unnagjort (sorry) og lysten på å drikke vin til mat, som jeg hadde tenkt å skrive om, er kanskje ikke like påtrengende i dag, søndag? Ikke fortvil, neste fredag er det helg igjen og uka går fort.

Smakinger og vinmesser lar deg møte viner du ikke kjenner, klasseundervisning og foredrag. Fint!
Smakinger og vinmesser lar deg møte viner du ikke kjenner, klasseundervisning og foredrag. Fint!

Som kjent har Norge reklameforbud mot alkoholholdig drikke, men alle kan kjøpe seg plass på en vinsmaking for 3-400 kr. Dette er importør- og produsentsamarbeid for å promotere viner fra valgt region, druesort o.l. til fagmiljøene på mat og drikke, og til et vininteressert publikum.

Jeg deltok på publikumsdelen på Aperitifs Barolo and friends-smaking, og hadde det ikke vært for påmelding på Masterclass og at jeg ble bedre, og positivt kjent med druen Barbera, ville denne smakingen gått fort i glemmeboka. Stor trengsel ved de små standene gir dessverre kaotisk smaking og liten mulighet for nye bekjentskap med hyggelige produsenter. Mandagens vinsmaking, og messer generelt, er kort oppsummert: Hardt arbeid, hodepine og en anbefaling om å melde deg på foredragene for faglig utbytte og muligheten til å smake noen gode viner i fred og ro.

TuttiFrutti v/Kusama på Høvikodden. Kan en vin lukte slik?
TuttiFrutti v/Kusama på Høvikodden. Kan en vin lukte slik?

Leser du smaksnotat? Det er en egen distanse i sportsgrenen ”vinkjennskap” (metafor) og kan for eksempel se slik ut; Vinen er klar, dyp, tett, rød farge og lukter av mørke røde frukter som solbær og kirsebærkjerner, med hint av krydder. På smak er den kompleks, men med godt balansert høy syre og myke tanniner, samme frukt som på nesen. Lang ettersmak. Kjedelig, hva? En lang stund var det ikke stuerent å snakke om frodige luktassosiasjoner på vin, og flere fikk pes for euforiske beskrivelser. Nå er det heldigvis lov igjen å kalle en vin sexy og snakke om bestemors stikkelsbærhage. Å gi beskrivelser som badeand og tuttifrutti, i stedet for mørke røde bær og eksotiske frukter.

2 deilige Pinot Noir, Sout Australia, vin for tøffinger og lekne drikkere. Her utfordres dine tanker om hva vin er og hvordan det bør smake.
2 deilige Pinot Noir, Sout Australia, vin for tøffinger og lekne drikkere. Her utfordres dine tanker om hva vin er og hvordan det bør smake.

Selv åpnet jeg Lucy M. Wildman Pinot Noir 2015, South Australia, som fikk denne beskrivelsen av Gunnar Skoglund, Husets vin, og hvilken glede! Etter første glass bestilte jeg sporenstraks flere og sier ”tvitvi” og håper jeg ikke er for sent ute. Jeg oppfordrer deg til å gjøre det samme, hygg deg med GSs frodige beskrivelse i mens;

Storesøstera til foregående vin, og som så mange storesøstre, er dette hakket opp på voksenskalaen. Produsentens røde tråd med diskret rødbærsfrukt og hint av bark/barnål/rosmarin (stryk det som ikke passer) viser seg her også. Flott grep og fasthet. Elegant fra nese til hale, med strukturert utgang med jordlige innslag. Lett bitter og appetittvekkende finish. Super allrounder på matbordet – ren og pen, med naturvinens friskhet og letthet på plass. PS! Kjøp før det er for sent!

Ta deg ei bolle! Det er søndag og jeg trenger til luftg, myke og runde former
Ta deg ei bolle! Det er søndag og jeg trenger til luftg, myke og runde former

Hvis det ikke skulle være mer igjen av vinen over, og du i tillegg har mer lyst på bolle på en søndag, gjør som meg: sett en bolledeig. Eller ta deg en tur ut på holka, gå på kafé og kjøp deg en. Ser ikke dette fristende ut?

Smelt smøret, ha i melk og gjær og bland sammen med alt det tørre. Heves til dobbel størrelse før du baker ut deigen til 24 boller, horn eller hva du måtte ønske. Vil du ha fylte boller? Bare rosin? Eller lag et fyll med smør, malte mandler, vs og melis og dytt inn i hver bolle. Heves igjen, pensles og stekes i 12-14 min på 210 grader.

  • 6 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 pk gjær
  • 112 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 kg hvetemel
  • (rosiner, mandler, svisker, smør, vaniljesukker, melis)
  • 1 stk sammenvispet egg til pensling
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s