Vin fra bestillingsutvalget – jeg har bestilt igjen

Jeg venter på sms fra min venn Vinmonopolet med beskjed om at det er pakke til meg.

Helgelektyre i papirutgave
Helgelektyre i papirutgave

Slik kan man altså glede seg selv; sitte og nerde seg dypt inn i vinkjendisenes blogg- og magasintekster en stille kveldsstund. Få vann i munn og lyst på smaken av moden pære, eple og citrus kl. 07.00 under kaffe og lesing av vinspalten i dagens avis, på sengen. Så til bestillingsverket; Polets nettsider. Nettshopping svir ikke like mye som å grave i lommeboka en hektisk fredag i Polkø, det er liksom ikke helt ordentlige penger man handler med? Les her hva jeg har skrevet om bruk av BU tidligere.

Bordeauxsmaking med notater. Kall sammen noen venner hvis det er for dyrt...
Bordeauxsmaking med notater. Kall sammen noen venner hvis det er for dyrt…

Jeg lovet for litt siden å være din vinkurator i anmelderverden, denne ukens bestilling er inspirert av Gunnar Skoglund, Husets vin og DN, Smak. Vi skal utenom allfarvei og inn på Bestillingsutvalget, det vil si at disse vinene bestiller du for å smake, lære og virkelig oppdage mangfoldet i vinverden. Synes du det er litt dyrt? Finn noen å dele og smake med. Naturvin fra Georgia produsert etter 8000 år gamle prinsipper og internasjonale druer dyrket i den Nye verden, Sør Australia; klart det må koste litt når de nå på vei til et Pol nær meg?

DN, Smak har besøkt Pheasant´s Tears i Georgia som høster druene, knuser dem forsiktig og hiver druer med stilk, skall og stener i leirkrukkene. Så venter de til alkoholfermenteringen er ferdig, presser drueskallene ned noen ganger for å trekke ut farge og smak, før det legges et lokk av glass eller sten over krukkene. De må ikke lukkes helt, for noe luftkontakt trengs for sette i gang den malolaktiske gjæringen. Etter dette dekkes lokkene med sand, slik at det blir helt tett – og vinen ligger urørt til de er helt klare.

Husets vin ber leseren om ikke å si fra til naboen om hans oppdagelse av Hemmeligheter fra den nye verdens Underverden. Den nye verden er uttrykk for vinproduserende land med kortere historie og tradisjon for vinproduksjon enn de europeiske traverne, her representert ved Australia. Og, siden han ber så pent; vil du lese mer, gå selv inn her så refererer jeg bare til hva, og hvorfor jeg lot meg overtale.

La meg forresten slå et slag for vinklubber. Torsdag denne uken holdes Burgundsmaking i Ås Vinklubb. Melder du deg inn kan du være med å smake viner du selv sjelden tar deg råd til, som når vi for eksempel utforsker kvalitetsbegrepet. Er kvalitet synonymt med høy pris? Tja, det er iallefall ekstra spennende de gangene vi kliner til og legger litt ekstra i potten.  Videre drikker vi viner du ikke visste fantes, og fra områder som er ukjente og garantert nye for de fleste. Høres det snobbete ut? Neida, dette er en hobby og livsstil på lik linje med offroadsykling og for eksempel hytteliv. Vininteressen tar deg med ut i geografien, inn i historien og ikke minst, det smaker godt.

Meld deg inn i Ås Vinklubb. Tre smaksglass får du og du er klar til å være med
Meld deg inn i Ås Vinklubb. Tre smaksglass får du og du er klar til å være med

Jeg har bestilt fra Bestillingsutvalget:
Dom. Lucci Noir de Florette Pinot Noir 2015 | South Australia, Australia kr. 299,80|

Her falt jeg for følgende kommentar:

”Idiotisk godt! (Jeg kunne også spedd på med at dette er fullkommen nesebornytelse – ren, småmoden jordbær med kjølig lakris, krydderdryss og barnål. Delikat og deilig myk syrlighet. Saftig nytelsesvin. Lys og uklar på farge, og ja, fargen/utseendet skal være sånn.

Lucy M. Wildman Pinot Noir 2015 | South Australia, Australia kr. 314,80|

Storesøstera til foregående vin, og som så mange storesøstre, er dette hakket opp på voksenskalaen. Produsentens røde tråd med diskret rødbærsfrukt og hint av bark/barnål/rosmarin (stryk det som ikke passer) viser seg her også. Flott grep og fasthet. Elegant fra nese til hale, med strukturert utgang med jordlige innslag. Lett bitter og appetittvekkende finish. Super allrounder på matbordet – ren og pen, med naturvinens friskhet og letthet på plass. PS! Kjøp før det er for sent!
Shavkapito  2013
Produsent:  Pheasent`s Tears, Kartli, Georgia
Pris: 260,00  Varenummer: 770101  Bestillingsutvalget,  Importør: NON DOS AS

Høres ikke dette spennede ut?:

Delikat duft av moreller, røyk og voks med innslag av mørke bær og blomster. Saftig inngang med en strukturert kjølig og mørk frukt. Finmaskede og integrerte tanniner, kombinert med en lang og delikat bitterhet. Tørr og nyansert, syrlig mørk frukt i utgang med en lett jordlig tone.   BDK 89

Saperavi  2013
Produsent:  Pheasant’s Tears, Øvrige, Georgia
Pris: 265,00  Varenummer: 1747001  Bestillingsutvalget,  Importør: NON DOS AS

Jordlig og aromatisk mørk bærfrukt med innslag av svale krydder og tørkede bær på duft. Saftig og strukturert blåbærfrukt på smak med en fast og tørr utgang.   BDK 88

Amber Chinuri  2013
Produsent:  Pheasant´s Tears, Kartli, Georgia
Pris: 250,00  Varenummer: 1746501  Bestillingsutvalget,  Importør: Non Dos AS

Dufter av røyk, pæreskall og tørkede urter med innslag av ferskt gress. Fyldig, tørr og konsentrert på smak med en bitter og fast grønn frukt. Sammensatt utgang med en lang fin tørrhet i finish. Bør drikkes til mat.   BDK 87

Rkatseteli  2011
Produsent:  Pheasent`s Tears, Kakheti, Georgia
Pris: 240,00  Varenummer: 769901  Bestillingsutvalget,  Importør: Non Dos AS

Laget av grønne druer med lang skallkontakt. Intens og sammensatt duft av torv, gjær og voks med innslag av tørkede gule frukter. Tørr og konsentrert på smak. Faste druetanniner og innslag av tørket frukt, kombinert med en lang bitter avslutning. En vin som trenger mat.   BDK

Høres det fjernt ut? Her er to veldig forskjellige anmeldere, men felles har de luktreferansene. Du kan starte med å lukte, prøv i fruktdisken neste gang du er på butikken. Det gjør alle franske damer, fører melon opp til nesen og kan gjenkjenne; moden? Du kan starte med rød frukt, gul frukt, to helt basic grunnlukter i vin, hhv rød og hvit.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s