Gratulerer til årets firmanavn 2015 – Den Blinde Ku

To små bedrifter har fanget min interesse siste uke og det handler både om norsk ost og norsk øl, men også om to damer.

Inger Skjervold Rosenfeld, blid dame i dag. Gratulerer!
Inger Skjervold Rosenfeld, blid dame i dag. Gratulerer!

Inger Skjervold Rosenfeld, Den Blinde ku (DBK) og Ingeborg Lindheim fra Lindheim fruktgård og Ølkompani, står i hver sin ende av karriereskalaen. Inger (67) prøver i disse dager å trekke seg tilbake fra sitt livsverk, mens Ingeborg (31) står midt i etablererfase og skal kombinere småbarns- og gründerliv. I all beskjedenhet må det nevnes at foruten min interesse for god ost og godt øl, ligger også personlige kjennskap til grunn for dette innlegget.

Ingeborg Lindheim skåler for nykommers 5.te plass worldwide, nettstedet Rate Beer. Gratulerer! Foto: Lindheim
Ingeborg Lindheim skåler for nykommers 5.te plass worldwide, nettstedet Rate Beer. Gratulerer! Foto: Lindheim

Historien bak DBKs osteproduksjon er lang og godt kjent, faktisk så godt at DBK i dag mottok Eniro/Gule siders pris for beste firmanavn i Norge, 2015. I januar 2015 mottok de Språkrådets pris for godt navnevett.

Når jeg tenker på Den Blinde Ku og Inger kan jeg tenke meg mange andre priser hun og også har gjort seg fortjent til. Hva med en Teskjekjerringpris? Den lille kjerringa mot den store giganten? Eller hva med en Monopol-pris eller Goliat-pris? Den første til å bryte ostemonopolet og starte nisjeproduksjon? Listen kunne vært uendelig, men jeg slutter av med ”Smaker veldig godt-prisen”. Inger lager ikke bare klassikere, men hiver seg rundt, utforsker og lager nye norske ostetyper; Hurra for min favoritt, Jaktosten og Blåmandag!

Vi var selv med på å gi den halvt blinde kua i gave til 50-års jubilanten for mer enn 17 år siden. Matfatet har siden den gang gjennomgått en revolusjon, Inger Skjervold Rosenfeld er en av pionerene, ref listen over, tusen takk for det! Når hun nå endelig kan trekke seg tilbake, trekker resten av familien et lettelsens sukk. Vi unner henne så inderlig mange år med god helse, slik at hun kan nyte sine priser og leve et normalt liv, som de fleste andre av oss.

Min amerikanske svigersønn er tilbake etter 3 år i London. Med seg har han en snart ferdig mastergrad i ølbrygging og jobberfaring fra Englands hippeste mikrobryggerier, sist fra BBNo. Her samarbeidet de med Lindheim Ølkompani, Gvarv, som ble kåret til femte beste nykommer, worldwide, av ølnerdenes høyborg, nettstedet Rate Beer. De høster stor anerkjennelse både for ølet og engasjementet. I forrige uke gikk togturen til Bø for min egen lille familie for gjensidig nytte og glede, Gvarv og Lindheim gård viste seg i all sin prakt.

Stabburet, Lindheim gård.
Stabburet, Lindheim gård.

Lindheim brygger og serverer øl blant tusenvis av frukttrær og sier selv: Vi henter inspirasjon fra Belgia og USAa vestkyst og lager vår egen vri på gamle ølstiler. Ingeborg som startet ølbryggingen for flere år siden, driver familiens fruktgård sammen med mannen Eivin. De er unge og har investert tungt i nytt utstyr. Her brygges både kommersielt og med passion for utvikling av egne øl, blant annet basert på eple og surkirsebær fra egen gård. Helhetstenking og sosial profil, de vil ha liv på gården og folk til bygda. Derfor åpner de låven for sammenkomster og besøk, dette kan avtales med Ingeborg. Samarbeid og idéutveksling er del av den nye ølbryggingstrendens delekultur, og veien fra London til Gvarv blir ikke så lang da.

Høytidelig overrekkelse, ordfører og 70 gjester tilstede for å feire Inger
Høytidelig overrekkelse, ordfører og 70 gjester tilstede for å feire Inger

Både Inger og Ingeborg er viktige representanter for det nye landbruket mange forbrukere og fagfolk etterspør. Det vil si kvalitet, nisjeproduksjon og lokalmat. Betegnelsen Norsk, ekte Norsk, er et stort poeng. Ølet som brygges på Lindheim bruker nemlig egne gjærstammer, eget korn og egen frukt; Høres ikke dette nesten ut som en vinbonde fra Bourgogne, eller? Det samme med Ingers oster, det er faktisk melk fra ei ku som har beitet nær deg. Full sporbarhet på all leveranse og flere av kuene melker etter økologiske prinsipper. Løype, krydder og voks er Debio-godkjent. Vi trenger bønder som tør å tenke både kvalitet, forbrukerønsker og bærekraft. Som bryr seg om nærmiljøet, oppvoksende slekt og tar sitt eieransvar på alvor. Gjerne økologisk, som jo nærmest er blitt synonymt med sunt og rent for folk flest. Økologisk sertifiserte bønder er i alle fall svært lidenskapelige og har strenge regelverk å forholde seg til, klart det blir bra mat og drikke av det!

"Vi serverer vårt øl blant tusenvis av epletrær .... "
«Vi serverer vårt øl blant tusenvis av epletrær …. «

Kanskje møtes de to en dag? Ingeborg ønsket seg kontakt med NMBUs landskapsarkitekter fordi gårdstun og drift burde tilrettelegges for å ta i mot stadig flere beøkende. Pensjonist Inger Skjervold Rosenfeld er utdannet landskapsarkitekt i bunn, kanskje har de mer å prate om enn bare ost og øl?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s