Melk, psykiatri og dikt

Går det an å prøve friste med andre kulturaktiviteter enn å lage gul og grønn pai, lese blogginnlegg og drikke vin? Her får du noen hyggelige tips til fine ting som skjer nærmeste uke; Kanskje vi møtes?

Denne fantastiske paien kan du få oppskrift på hvis det frister mer å bake enn å lese ....
Denne fantastiske paien kan du få oppskrift på hvis det frister mer å bake enn å lese ….

Fint, det er fortsatt vinter og den nærmeste uka går du ikke glipp av særlig annet enn tåke og holkeføre ute. Du trenger med andre ord ikke å ha dårlig samvittighet for å krype opp i sofaer eller ned i dype konsertsalstoler med prosjekt åndelig føde som alibi. Tre fine litteraturarrangementer denne uka, med stor variasjon; Tenke, se og lese er lov.

Seriøs fyr. Lars Saaby Christensen leser dikt til levende musikk, det har du kanskje ikke hørt før? Foto: Cappelen Damm
Seriøs fyr. Lars Saaby Christensen leser dikt til levende musikk, det har du kanskje ikke hørt før? Foto: Cappelen Damm

Glad i Lars Saaby Christensen? Har du som meg, fri en dag denne uka og lyst på en bytur med litt uvanlig lunsj?

– Det blir kanskje litt klisjefylt, men dette er noe for deg som ønsker å tine litt opp i vinterkulden med gratis poesi av en stor og allsidig poet, akkompagnert av noen av norges beste musikere. Mathias Eick og Eyolf Dale spiller alle tre dagene, i tillegg til gjestemusikere Aslak Hartberg og Thorbjørn Harr på tirsdag, og Ole Henrik Giørtz, Elin Rosseland, Sigrun Eng, Bugge Wesseltoft og Kåre Virud på torsdag, sier arrangør Kristin Eick Viuf.

HVOR: Cappelen Damm-huset, Akersgata 47/49
NÅR: Tirsdag 26.01 kl. 13-14.00, onsdag 27.01 kl. 13-14.00 og torsdag 28.01 13-14.00.

Eller er du overfølsom for melk? Mener du mye om melka vår; Som ernæring, som distriktspolitisk virkemiddel eller om Tine versus Q?

Melk så det spruter! Hvorfor mener så mange så mye om melk? Foto NMBU
Melk så det spruter! Hvorfor mener så mange så mye om melk? Foto NMBU

Melk. En romodyssé av Tore Stavlund er en dypt original og engasjerende sakprosabok – dels personlig historie, dels Norgeshistorie, men også kulturhistorie. For melken har alltid hatt en særegen plass i menneskets kultur og mytologi, som kilde til næring og liv, men også som bærer av sykdom og død. Forfatteren kunne ha blitt fjerde generasjons meierimann, men valgte bøkene og musikken fremfor melkerampen. I Melk går han opp sporene etter sin far, farfar og oldefar, som alle var innflytelsesrike meieribestyrere. Gjennom de tre mennene forteller han historien om norsk meierivirksomhet, fra de tradisjonelle gårdsmeierienes tid, til opprettelsen av fellesmeierier og, etter hvert, den kommersielle kjempen Tine

HVOR: Vitenparken, Campus Ås
NÅR:    Onsdag 27.01 kl. 19.00, Kafeen serverer middagsretter fra kl 17.30

Hva med danske Tove Ditlevsen? Det er duket for en riktig problemfylt kvinneaften på Litteraturhuset, psykiatri eller kvinnefrigjøring?

Her; lystig Vigdis Hjort. Samtale om alvorlige saker fk onsdag på Litteraturhuset med danske Olga Ravn og Janneken Øverland. Foto: NRK/Pluto.www
Her; lystig Vigdis Hjort. Samtale om alvorlige saker fk onsdag på Litteraturhuset med danske Olga Ravn og Janneken Øverland. Foto: NRK/Pluto.www

«I fire tiår var Tove Ditlevsen (1917–1976) en av Danmarks skarpeste penner og mest markante litterære personligheter. I antologien Jeg ville være enke, jeg ville være digter fra 2015 har den danske forfatteren Olga Ravn samlet et utdrag av Ditlevsens avisspalter og essays fra 1959 frem til hennes død i 1976, og her møter vi en usentimental og rå skribent. Men tekstene preges også av ensomhet og sårbarhet.

Vigdis Hjorth betrakter Ditlevsen som en viktig litterær følgesvenn og har latt seg inspirere av henne blant annet i sitt arbeid med samlivsromanen Om bare. Hun har også skrevet om Ditlevsen i essaysamlingen Fryd og fare (2013). Nå går Olga Ravn og Vigdis Hjorth sammen på scenen for å diskutere sammenhengen mellom biografi og diktning i Ditlevsens forfatterskap. Litteraturhistoriker Janneken Øverland er ordstyrer.

Hun giftet seg fire ganger, og de mislykkede ekteskapene ble til fengende tekster. Det samme ble alle innleggelsene på psykiatrisk avdeling, selvmordsforsøket i 1974 og narkomanien. Hun var en forfatter som bevisst overskred grensen mellom det private og det offentlige, og hun brukte sin samtids medier til å leke med seg selv som litterær figur.» Ref Litteraturhuset

Tungt, ja, men bruk stunden til ettertanke over hvor langt skandinaviske kvinneliv- og kultur har kommet. Og om vi ikke skylder de som gikk foran oss å reflektere over livene de levde og hindringene de møtte? Hvis du i stedet ønsker en lystigere kveld møter du opp kl 18.00 for å høre John Irving som snakker om Mysterieavenyen. Her utspiller handlingen seg i et karnevalesk irvingsk univers av sirkus, døde soldater, religiøs magi og seksuelle overskridelser. Onsdag 27. januar kl.18 møter Irving journalist og forfatter Kristin Valla til samtale.

HVOR: Litteraturhuset, Wergelandsveien
NÅR:  Onsdag 27.01 kl. 20.00

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s