Fryser du?

Fryser du? Alle snakker om det, tar bilder av det og nå skriver jeg om det. Ute har vinteren kledd landskapet iskaldt med snø og tykk rimfrost. I går la det seg enda et lag etter frosttåke og minusgrader, trær og busker har frynser av iskrystall. Vindstille natt og ytterligere 20 minusgrader = freeze – alt er som frosset fast.

Morgen rød gjennom bøketreet etter -20 graders natt
Morgen rød gjennom bøketreet etter -20 graders natt

Snøen dekker landskapet og gir myke former og lange skygger etter hvert som sola jobber seg gjennom den korte dagen. Det er så ufattelig vakkert, og jeg blir så glad i dette lille landet når det oppfører seg som det skal. Østlandsvinteren er kritthvit, sol fra knallblå himmel og røde låver. Årstidsskiftene er Norges fortrinn og gjør dette landet så eksotisk, at det holder. Vi har bodd både syd og vest, det vi savnet mest var nettopp de tydelige årstidsskiftene.

Østlandsvinteren på sitt vakreste; Rødt, hvitt og blått
Østlandsvinteren på sitt vakreste; Rødt, hvitt og blått

Vinterhvile er en dyd av nødvendighet for alt som vokser og gror i vår del av verden. Tilpasningen til lave temperaturer er livsviktig, med frost store deler av året. Ikke bare for knopper med bladanlegg og blomster, men for trærne våre også. Lønn, bøk, ask og lind har frø som også trenger kulden for å kunne spire. Allerede på høsten klargjør bjørka sine gule pollenkorn for å plage min allergiske svigersønn i mai. ”Bjørnen sover, bjørnen sover” synger vi, grunnen til at dyra går i dvale om vinteren er rett og slett for ikke å sulte og fryse i hjel. For liten tilgang på mat og rennende vann er den sikre død.

Rød nese-tid, Claus i snøen
Rød nese-tid, Claus i snøen

Gradestokken viste -20 i dag tidlig, før sola farget himmelen morgenrød. Nå er sola på sitt aller høyeste og gjør det levelig ute, selv om fingrene truer med å falle av og egen pust fryser til fullskjegg på dunete kinn. Jeg må ut, bilen knirker og knaker, oppfører seg stivt og uvennlig som et skip i full storm hvor hver fartsdump og sving føles som endetidsbølgen.

I januar 2007 var vi på teater i det snøfrie Stavanger og så stykket Grader av hvitt”. Forfatteren Johan Harstad og musiker Nils Henrik Aasheim hadde sammen laget musikkdramaet om kvinnen som har dratt på ferie til Grønland sammen med sin mann. Noe har gått galt, og under en skitur over isødet er de er kommet bort fra hverandre. Mens hovedpersonen snakker blir vi klar over at hun er i ferd med å fryse i hjel, hun gjennomgår forfrysningens forskjellige stadier. Kroppstemperaturen synker og mens vi registrerer de fysiske symptomene, hører vi hvordan hennes sinn reiser inn i ulike former for bevissthet, erindring og refleksjon. Om hun overlever eller ikke, blir et uvesentlig spørsmål. Teksten bygger bl.a. på vitneutsagn fra personer som har vært nær døden i langvarig nedkjøling. Det hele ble innledet med tre foredrag hvor psykolog Wencke Seltzer, lege Eldar Søreide og forsker Arne Christian Stryken snakker om Grønland, forfrysning, ensomhet og livredning. Et mesterverk i kombinasjon av kunst og forskning, jeg avslutter med en liten bønn; Sett dette opp på en av landets teaterscener igjen – vær så snill?

Frossen humlegang, hysj! plantene hviler
Frossen humlegang, hysj! plantene hviler

20 kuldegrader. Kulda setter alle instinkter i alarmberedskap; Vær på vakt! Det gnistrer elektrisk da jeg prøver å gi kjæresten som kommer inn fra kulda et velkomstkyss. Hendene mine er tørre, røde og neglene fliser seg. Til andres fornøyelse er jeg lettskremt; Rop BØ! til meg og jeg svarer garantert WHÆ! og hopper i taket.  Det er som jeg forventer et bråstans  eller smell når som helst, enten jeg er i bil eller ikke. Helsefarlige konsentrasjoner av nitrogendioksid oppstår under spesielle meteorologiske forhold som sterk kulde. Utslipp fra vegtransport er den største bidragsyteren. På slike dager kan grenseverdiene trolig overholdes hvis utslippene fra bilene reduseres med om lag en tredel. Kan du la bilen stå? spør Statens Vegvesen

Når Nordic Noir er oppstått som egen fiksjonssjanger er foruten kulde og snø, menneskenes sårbarhet hovedingrediens. Bjørn Eidsvågs islandske dobbeltgjenger, politimannen Ólafur Darri Ólafsson, slåss i disse dager mot gangstere, snøstorm og isøde i serien ”Innesperret” på NRK. Da er det godt å sitte i sofaen, nyte et glass passe temperert rødvin, spansk for eksempel, for å huske at januar er første skritt på veien til varmere tider. Snart er det over, gå litt saktere og nyt vinterdagen mens du kan.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s