Lag jul selv da vel!

Lag jula selv! Dette er fortsettelsen av Tips til hyggelig desember. Da jeg var liten sa noen til meg at hjemmelagde presanger var det gjeveste. Ærlig talt, noen- og 50 år skulle jeg bli før jeg synes det var helt sant. Jeg er ingen matblogger, men kanskje leser du bare meg? Jeg skal nå gi en rask innføring i lettlaget og siste liten julemataccessories.

Starter med unntaket, bare fordi det er så vakkert og gir en smak av sommer midt i mørket. Jeg har laget musliblanding og bringebærlær, 2 av de 103 oppskriftene i boka  Bringebærlandet fra samme sted.  Til underkant av 1 meter lær går det med 300 gram bringebær fra fryseboksen og 2 døgn i stekeovn, eksklusivt med andre ord.

Konsentrert sommer og morsomste konsistens i verden - Bringebærlær! Brukes i frokostblanding eller som godteri
Konsentrert sommer og morsomste konsistens i verden – Bringebærlær! Brukes i frokostblanding eller som godteri

Hva drikker du så til oppskriftene under? Som jeg sa, er det kun snakk om tilbehør til julelunsjen (som er like vanskelig som alle bufeeter eller koldtbord å vinsette), man spiser jo alt! Bobler er alltid gøy og matvennlig, helst Champagne. Riesling og Gruner Veltliner takler også det meste. Må du ha rødt, ville jeg valgt noe ungt, fruktig og saftig fra Italia, de takler både fet og salt mat. Trikset er høy syre for å balansere fettet og gi friskhet, fruktsødme og høy smaksintensitet er bra for å møte søte toner i tilbehøret og kraftige smaker i kjøtt og fisk. Tanninrike viner bør du unngå, rett og slett fordi kjøtt er hovedbærer av den mystiske 5. smaken umami som trigger bitterhet og stramhet fra garvestoffene, helt unødvendig i jula!

Høsting av grønkål, rett i pannen for crisp salat. Grønkål kan høstes langt utover vinteren - kul grønnsak!
Høsting av grønkål, rett i pannen for crisp salat. Grønkål kan høstes langt utover vinteren – kul grønnsak!

Nedenfor følger oppskrifter inspirert fra resten det skandinaviske julekjøkken. Et forsøk på å gjøre julelunsjen en tanke mer eksotisk og litt mindre kaloririk kommer her, lykke til;

Rødkål- og appelsinsalate(vnt Rød- og grønnkål salat med appelsin)

  • ¼ rødkål (renset og avstilket grønnkål)
  • 2 appelsiner
  • 1 håndfull rosiner
  • 1 håndfull valnøtter eller xx nøtter
  • Olivenolje, salt og pepper

Skjær tynne, sprø skiver av rødkålen/riv renset og avstilket grønnkål i passe stykker. Rens og del en appelsin i båter, del disse så i 2. Ha en håndfull rosiner og hakkede valnøtter i salatbollen og sprinkle med god olivenolje og saft fra presset appelsin.

Rødløkskompott, særdeles lettvint utgave

  • 2 rødløk
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ss rødvinseddik
  • Salt

Rens og skjær rødløk i skiver, la surre i 2 ss smør, ha på 2 ss sukker og 2 ss rødvinseddik. La surre/koke til passe tykk kompott, smak til med salt, sukker og eddik etter smak.

Syltet rødløk – eller blomkål

  • 4 stk rødløk
  • 1 dl eplecidereddik
  • 2 dl sukker
  • 3 dl vann
  • Ingefær, sitron, salt, røde hele pepperkorn4 stk rødløk, skivet eller ferske, fine små blomkålbuketter

Kok opp laken, rens og skiv løken og ha denne på glass. Hell over kokende lake, sett på lokk og oppbevar kaldt. Spises/brukes som sylteagurker.

Rødløk - syltet, laket, rå, stekt, farge, sødme, sterkt, godt! Bilde Bama.no
Rødløk – syltet, laket, rå, stekt, farge, sødme, sterkt, godt! Bilde Bama.no

Rødbetsalat

  • 1 glass syltede rødbeter ca. 500 g
  • 2 stk grønt eple
  • 1 stk sjalottløk
  • 3 ss majones
  • 3 ss kremfløte
  • 1 ts karve
  • 12 ts salt
  • 1 ts sukker

Hell av rødbetlaken. Kutt rødbeter, eple og løk i små terninger og ha det i en bolle. Bland majones og fløte og vend dette inn i rødbetblandingen. Ha i karve og smak til med salt og sukker. Litt stangselleri i biter gir bedre «bite» og litt mer voksen smak.

Over til det grønne. Grønkål har en behagelig bitterhet, derfor er søte eller kremede dressinger gode til grønkålssalater.

Grønkålsalat

  • 200 gr grønkål, renset og revet
  • 2 små appelsiner
  • Neve tørkede frukter, rosin, tranebær, nakne mandler
  • 3 ss god bæreddik
  • 2 ss honning
  • 2 ss olivenolje
  • salt/pepper

Riv grønkål i passe biter, appelsinbiter og tørket frukt/mandler has i bollen, bland dressing og ha over rett før servering.

Crisp grønkål

  • 200 gr grønkål, renset og revet
  • 2 ss olivenolje
  • Neve pinjekjerner, mandler eller valnøtter
  • Rød Chili

Fres renset, revet grønkål i olje i varm panne OBS – pass på å ikke svi! Ha over på et fint fat. Rist valgte nøtter i oljen, på ettervarmen og hell over grønnkålen til slutt, serveres lun. Ønsker du det sterke, klipper du tynne, fine ringer av rød chili over retten.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s