Jeg liker bok – bli med på PULF

Kultur og hverdagsliv; Bok er in; Bli med på torsdagens PULF  – og litt om Knausgård

Torsdag skal jeg på Pop-Up-Litteratur-Festival og jeg har tidligere framsnakket Litteraturhusets forfattermøter, med andre ord; Jeg liker bok.

Pop Up-Litteraturfestival torsdag 5.november kl. 18.30. (dørene åpner 18.00) på Den Hvite Boksen. Inngang: Kristian Augusts gate 15, (gamle UKS) rett bak trikkestoppen på Tullinløkka.
Pop Up-Litteraturfestival torsdag 5.november kl. 18.30. (dørene åpner 18.00) på Den Hvite Boksen. Inngang: Kristian Augusts gate 15, (gamle UKS) rett bak trikkestoppen på Tullinløkka.

Førstkommende torsdag spør PULF v/Cappelen Damm om anmeldere og kommentatorer treffer den nye generasjonens kulturuttrykk? Akkurat det kan det være lurt å spørre om. For det er ikke kultursjangeren litteratur det eventuelt er mangler ved, men hvordan det kommer til uttrykk, og hvem som tiltrekkes av akkurat dette. Selv føler jeg meg litt ensom av og til, på den bakerste raden på Litteraturhuset; Jeg, også lektorer og bibliotekarene. Det virker som om alle andre har stått i kø siden forrige arrangement og kapret de beste plassene (som de holder av til tissetrengte venninner), hver gang. Det lyser i fornøyde fjes under grå manker, det klirrer i tunge smykker og vin i glass; ”Nu skal vi berikes, dere!”. Neste gang må jeg også møte opp litt før og lokke med meg mine svigersønner, så får vi ned både gjennomsnittsalder og kjønnsfordeling.

Tilbake til PULF, spennende program og kjappe sekvenser for de som ved behov kan å orientere seg på nett, for mere bakgrunns- og fyllstoff. Journalist og sambygding Anders Giæver snakker om landsbyliv i New York, flere forfatteropplesninger og diskusjoner, bla om ordet Unnskyld. Programmet annonser over 20 mennesker på scenen ila 2,5 timer, jeg gleder meg feks til å høre LOE om LOL. Førstkommende torsdag, Christian Augusts gate 15, gamle UKS, rett bak trikkestoppen på Tullinløkka fra klokka 18.00.

Ellers gikk jeg på forfattermøtet med Knausgård forrige onsdag, venninne Turid benyttet seg av billetten til overs, takk for følget. Jeg følte det med en gang; Jaa! – jeg hadde prioritert riktig. Utsolgt, videooverføring til 2 fulle ekstrasaler, Mette Marit, yngre publikum og middag og vin etterpå – kunne jeg bedre ha det?

Farsethås, Knausgård, Baird på Litteraraturhuset.
Farsethås, Knausgård, Baird på Litteraraturhuset.

Knausgård innledet med å lese fra sin barndom om roturen med bestefar og avsluttet med Tannbørsten fra Om høsten, den første av fire nye planlagte utgivelser. I presentasjonen sies det slik; Han ønsker forklare verdens materialitet for et ufødt barn, og teksten tar utgangspunkt i et brev fra forfatteren til barnet. Hva kan barnet forvente seg av verden utenfor, av et liv? Hva består verden av når man isolerer de ulike fenomenene og går tettere på dem ett og ett?

Høres det veldig teoretisk ut? Ja, men ikke når Knausgård leser om barnet og bestefaren eller tannbørsten, for det er jo det dette han kan best; Å gjøre det hverdagslige poetisk. Med Ane Farsethås snakket han også mye om Vanessa Bairds illustrasjoner, og om hvordan billedkunsten kan snakke til betrakteren, eller treffe hjertet, kun med et blikk. Forfatteren må bruke en hel fortelling, en hel bok eller et helt verk for å oppnå det samme.

Begge er de kontroversielle og sterke stemmer i samfunnsdebatten, ikke bestandig lette å like, nei. Jeg må ærlig innrømme at jeg kun kom igjennom bind en i Min kamp, resten får  vente til jeg er pensjonist. Vanessa Bairds symbolikk og hennes verk er heller ikke lettfattelig, men hvem har sagt at det jeg liker er rett? Og hvis jeg ikke utfordrer meg selv, hele tiden, ja, da står jeg jo stille, ikke sant?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s