Hva er det med denne smakingen – er det så nøye da?

Drikke; vin og øl; Tilhører du de som smugspiser ungenes Sure tær og annet syntetisk og jævlig lørdagsgodteri, er du kanskje også en potensiell surøldrikker?

Tabu i vår familie, spises i smug. Surøl derimot, det mest trendy du kan drikke om dagen.
Tabu i vår familie, spises i smug. Surøl derimot, det mest trendy du kan drikke om dagen.

Jeg har smakt litt forskjellig typer surøl i det siste, og bare så du følger meg må du vite at surøl er noe av det hippeste du kan drikke om dagen. Jeg har heldigvis en profesjonell unnskyldning for å være trendy, i tillegg til å like det veldig godt. Surøl kommer langt (lengst?) ut i rekka blant de nye ølene, og jeg har tidligere beskrevet det som ”OJ”-øl, rett og slett fordi det er det folk ofte sier når de får det servert første gang.

Surølet kom til oss med stjernekokkene og det Nordiske Kjøkken og er et samlebegrep på øl som er gjæret med naturgjær eller villgjær, ikke kultivert gjær som i annet øl. Dette finnes naturlig i bryggeriet, i luften, eller som egne gjærstammer. Ofte er ølet gjæret 2 ganger, først ”normalt” som for sin stil, så tilsatt Brettanomyces og/eller melkesyrebakterier. Tilsetting av frukt brukes også, kirsebær, bringebær, bare prøv deg fram, dette er gode matøl. Begge prosessene brukes for å oppnå syrlighet, farge og de mørke, suspekte og vanskelig tilgjengelige smakene. Farge fra bær kan gi assosiasjoner til rødbrus, jeg tror det er derfor OJ-effekten blir så sterk, hjernen ”ser” rødbrus og får surøl.

Tilbake til de toneangivende kokkene, i flere år har vi kastet lengselsfulle blikk etter rødvinen og gått slukøret hjem fra kostbare restaurantbesøk. Der har surøl og naturvin erstattet våre favoritter i rødt, nettopp fordi det ofte lages lokalt, er tilgjengelig som økologisk eller biodynamisk og utfyller det magre og bleke kjøkkenkonsept. Ikke rart det blir trendy?

Svin på menyen, dagens finedining gjerne med utradisjonelt drikke, rødt er "ut".
Svin på menyen, dagens finedining gjerne med utradisjonelt drikke, rødt er «ut».

Ellers vurderes det nye ølet etter stilart, og til forskjell fra pilsen vi drakk før snakker vi nå om over- og undergjæret øl. Mesteparten i kategorien ”det nye ølet” er overgjæret. Det vil si hurtigere og varmere prosess både for gjæring og lagring. Det er oftere mørkere i farge, avhengig av kornblanding og bruken av røstet malt. Jo sterkere røsting, jo mer farge og dype, mørke og brente smakstoner; Kaffe, sjokolade, kokos og karamell. Humle tilsettes i kokeprosess og som tørrhumle for smak og aroma, det finnes i en mengde smaksvarianter. Humlebitterhet er tøft, både som image og for smak og duft, nese. IPA – Indian Pale Ale – er humlekongen og tøffingølet.

Skall av kokoks, for mørke, eksotiske smaker som nettopp kokos, kaffe, sjoko
Skall av kokoks, for mørke, eksotiske smaker som nettopp kokos, kaffe, sjoko

Fordi det nye ølet har høyere status og større interesse, også blant oss som er glad i vin, trenger vi et språk. Før var det fredagspils og vomfyll, nå overtar vinens vokabular og ølet blir gjenstand for vurdering av utseende, nese og smak. Og utseende er viktig, som jeg sa over, hjernen ser rødbrus og får surøl. Det blir feil for oss, derfor er litt lærdom om smaking og fokus så lurt. I tillegg til ølets farger fra lyst, blekt gult til bek sort, vurderes også klarhet og skumdannelse. Nestemann ut er ”nese” eller aroma; Hva lukter det og hvor kommer luktene fra? Humle? Gjær? Korntyper, mix og toasting? Når det gjelder smak; At malt, humle gjær og vann kan frembringe smak av syrlig grønn lime, citrus eller søte honningaktige smaksaromaer er like rart som at drue (vin) lukter grønne epler, bringebær og skogbunn, men slik er det i kjemiens verden.

Smakerekke, fra mildest til sterkeste smaksuttrykk. Dette er det moro å gå dypere i :-)
Smakerekke, fra mildest til sterkeste smaksuttrykk. Dette er det moro å gå dypere i 🙂

Fredagens åpning av Parken Mikrobryggeri, Campus Ås viste noe av ølinteressen i Follo, både utstiller ODE fra Drøbak og SØRØST fra ÅS, bemerket at her var det seriøse ølentusiaster, kunnskapsrike folk og mange godt voksne ektepar (!). Ser man det, ja! Jeg fikk mange positive kommentarer på drodleriet om egen dameavdeling, men jeg tror vi henger oss på det kommende ølmiljøet, enn så lenge.

Humlesterkt øl - tøft for smaken, lukt og ditt image. Her lokal humle, Soleglad, Ås
Humlesterkt øl – tøft for smaken, lukt og ditt image. Her lokal humle, Soleglad, Ås

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s