Naturviner, øko- og biodynamiske viner – Here we come, or not? California igjen

Rett på sak; Viner fra California deles i to; masseproduserte viner fra Central Valley og de mer interessante kvalitetssvinene fra Costal Counties, det vil si kystlinjen sør og nord for San Fransisco. Og du gjetter riktig; Det var de sistnevnte vinene som trakk oss den lange veien. Nå var også øl på vår dagsorden og vi ble introdusert for det nye drinkkonseptet før, under og etter middag på nydelige Slanted Door, Ferry Building, San Fransisco.

Drinks on the menu!
Drinks on the menu!

Inntil nylig har eksporten av amerikanske viner til det norske Vinmonopolet vært ganske begrenset skal vi tro kjennere av det amerikanske markedet. Kostbar logistikk, amerikansk handelspolitikk og proteksjonisme må ta noe av skylden for det. Men, med økende interesse og etterspørsel for kvalitets- og alternativt dyrkede viner har Polet ved oktober-slippet 2015 tatt inn nær 100 nye amerikanere til glede for alle entusiaster. ”Prøv trendy, nye, kjølige Pinot Noir-stiler som danker ut røde burgundere i samme prissjikt” sier Geir Salvesen sammen med et samlet positivt vinanmelderkorps.

Flere av oss har en inngrodd skepsis til de mestselgende selskapene med storkapital i ryggen, da skrus alarmknappen på og vi er villige til å boikotte Tine, Coca Cola og nå sist, stødige Volkswagen. Bevisst å jukse myndigheter og forbrukere? Nei takk, ikke bra!

Mange er vi også som liker å gå motstrøms, eller som har automatsikring og motvilje mot det ”alle de andre” liker. Og hva liker alle de andre? Jo, med Bag in Box som markedsvinner i Norge (54%), og med gjennomsnittskjøp på kr 126,- per flaske blir svaret; Konsumvin. Vin som er laget effektivt og industrielt av storprodusenter og internasjonale selskaper uten annen uttalt interesse enn å tjene penger. Vin som smaker likt og hvor kunden får den kvalitet og smak de forventer, gang etter gang, og hver gang. Vin uten spor av terroir, drue eller metode, vin uten sjel sier vi som mener å ha greie på det 😉 .

Bemidlede amerikanere er opptatt av å spise og drikke bærekraftig og riktig, de kaster ikke bort dyrebar fritid på masseprodusert mat og vin. Ikke vi heller når sjansen endelig var der – det var tid for ut på tur etter 5 døgn i San Fransisco.

Ørken eller fjell eller begge deler? Tørt og varmt for beitende dyr i disse områdende
Ørken eller fjell eller begge deler? Tørt og varmt for beitende dyr i disse områdende

Da vi kjørte gjennom Californias storslagne natur, stemmer kart og terreng presis for en gammel ”motstrømmer”; Mil etter mil langs motorveien sør for San Fransisco, i Central Valley, på et område på størrelse med Hedmark og Oppland til sammen, masseproduseres og dyrkes grønnsaker og vin. Effektivt organisert for mekanisk høsting står vinstokkene som soldater på geledd, irrgrønne fra integrerte vannings- og gjødslingssystemer i det ellers tørkerammede California. Klimaet er stabilt med høye temperaturer, her dyrkes vin bak de høye nettinggjerdene med «adgang forbudt»-skilt på flata i dallandskapet. Ingen åpne dører, ingen storytelling eller passion, og vi synes det lyser grådighet av de store reklamebannerne. Dette i sterk kontrast til de utvalgte gårdene vi besøkte hvor jeg velger å fortelle om Ambyth Estate, snart med 3 av sine naturviner på Det norske Vinmonopolet.

På forhånd hadde jeg bedt om gode tips og adresser for besøk og dro avgårde med anbefalinger fra eget nettverk, takk til Ingvild Tennfjord, Elisabeth Hagelsteen på Territoriet, Chris og Pål i Tramontane. Det er godt med portåpnere, hos AmByth Estate slapp vi inn fordi vi refererte til sistnevnte som importerer vinene deres.

Etter 45 minutters kjøring i det ørkenaktig fjellandskapet øst for Cambria, Templeton Road, fikk vi koden til porten og ble tatt i mot av Mary Morewood Hart, 3 hunder, 10 høner og 1 sønn etter en langsom kjøretur opp i høyden. Det var skiltet hele veien med beskjed om å kjøre sakte for ikke å støve ned de allerede ganske pjuskete vinstokkene, det var så tørt og skrint at det gjorde vondt å se på; Kan dette overleve? Det er morgentåken dannet av de kjølige luftdragene fra Stillehavet som finner veien østover og innover fjellene som gir vinen de sårt tiltrengte dråpene vann.

Tørt, grått og nærmest livløst. AmByth Estate, California
Tørt, grått og nærmest livløst. AmByth Estate, California

På AmByth lager de naturvin og omtaler vinene som følger; Levende, friske og rene. De er sertifisert biodynamiske og de sverger til 100% dry-farmed wines, et begrep man ikke kan fatte når man kommer fra det grønne, friske og fruktbare Norge. Det vi si at de ikke vanner plantene i det hele tatt og derfor velger planter med rotsystem som tåler å tvinges nedover i grunnen pga tørke. Opptil 10 meter lange røtter mente de at vinstokkene hadde på AmByth, og da skal druene få med seg smaker fra dypets grunn vi ikke vanligvis kjenner. I tillegg skal druene ha høyere konsentrasjon og derfor bli mer smakfulle. Vinene lagres både på ståltank, eikefat og de siste årene på store italienske amforakrukker. Det er naturgjær, ingen mekanisk pressing eller filtrering og minimal eller ingen bruk av svovel.

Amforakrukker for lagring av vin
Amforakrukker for lagring av vin

Blir vinene bedre av dette? Storytelling og engasjement er absolutt salgsfremmende enten det gjelder vin eller sykler, vinene blir i hvert fall veldig mye dyrere og ja, lidenskap og godt håndarbeid i vinmark og kjeller er med på å gjøre vinen god.

Vi smakte oss igjennom hele rekken av druer og årganger og Mary fortalte engasjert. Fruktighet er ofte tydeligere til stede i naturviner (hm, smaker de gjæret saft?), de kan ha en pussig lukt av både godt overmodne (råtne?) epler, fjøs (kumøkk?) eller dyp høstlig forråtnelse, hvis man skal være fin på det. På smak er de ofte syrlige med tydelig bær- og/eller fruktpreg som gjør mye med smaksløkene i munnen, veldig raskt, for så å ha en litt skuffende kort finish, eller ettersmak. De er ofte svært friske og vær forberedt på et overraskende møte med vin, en slags «OJ»-effekt. Du skal like miljøprofil, være åpen, tolerant og positiv til nye trender for å bli en skikkelig entusiast, en kompetent vindrikker med andre ord. Men, jeg tror fenomenet er noe vi må regne med i årene framover. Mange i vinmiljøet tilhører gruppen beskrevet over – kompetente vindrikkere, og er sterke pådrivere for hva vi liker og ikke liker i det reklameløse alkohol-Norge.

Mary, biodynamisk vinbonde, Ambyth, California
Mary, biodynamisk vinbonde, Ambyth, California

På turen nordover valgte vi å besøke Sonoma istedetfor Napa Valley, hovedsaklig med samme begrunnelse som over, litt utenom allfarvei og med mindre produsenter og færre turister. Fine viner, bra smakinger og flinke vinbønder. Vakkert landskap, store skoger og berømte Redwoodtrær, små landsbyer og hyggelige amerikanere. «Where do you come from» og «Do you need help?» var gjennomgangstonen, hurra for dannelsen.

For å avslutte vil jeg anbefale deg å være obs på november-slippet på Polet og se etter vinene vi smakte. Tramontane regner med å ha Ambyth Priscus, CrossLyn Zinfandel og Venustas på plass til dette slippet. Jeg gleder meg, mest for å sjekke ut ”Retzinaeffekten” – smaker de like godt hjemme en kald høstdag i november?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s